SİYASİ MESAJLARDAN KORUNMA REHBERİ !

Amacım evet / hayır kampanyasına balıklama dalmak değil… En azından şimdilik !

Amacım sizlerle birlikte şu sorunun doğru cevabını bulmak… Siyasi cümleler nasıl analiz edilir ?

Biliyoruz ki önümüzdeki 2 aylık sürede beynimiz siyasi mesaj bombardımanına uğrayacak. Evet mi Hayır mı ? Her iki tarafa da dünyanın sonunun geldiğini ve engellemenin kendi elinde olduğunu bildiren müthiş bir trafik yaşayacağız… Kendimizi bu bombardımandan koruyabilmek için şu sorunun doğru cevabını bulmalıyız… Siyasi cümleler nasıl analiz edilmelidir ?

Bir örnek… Cumhurbaşkanının şu cümlesinin tahlilini yapmaya çalışın… “hayır diyenlerin konumu aslında 15 Temmuz’un bir yerde yanında yer almaktır”

Eğer keskin bir “hayır” taraftarıysanız… Hakarete uğramış hissine kapılmanız, cümlenin sahibine öfke duymanız ve… Öyle olmadığınızı ispatlamaya çalışıp, diğer yandan “bu kadar da olmaz, asıl sen…” diye başlayan atarlı cümlelerle aksini haykırıp… Tüm sosyal medya imkanlarını harekete geçirmeniz işten bile değildir…

Gelgelelim siz tam da bunları yaparak… İçeriğe takılıp kaldınız ! Oysa amaç bambaşkaydı… Ve siz amaca çoktan hizmet etmeye başladınız bile ! Siyasetçilerin ne söylediklerine değil, neden söylediklerine bakmazsanız sağlıklı analiz yapamazsınız ! Aslında içeriğe çok fazla takılmadan amaca bakmanız gerekirdi !

İşin bir numaralı sırrını öğrendiniz !

Şimdi Cumhurbaşkanının şu cümlesinin tahlilini basitçe yeniden yapmaya çalışın… “hayır diyenlerin konumu aslında 15 Temmuz’un bir yerde yanında yer almaktır”

Bu cümle keskin olsun olmasın (!) bir hayırcıyı yolundan döndürebilir mi ? Yani bunu duyan bir hayırcı “vay be şimdi ayıldım demek ki ben yanlış taraftaymışım, bütün düşüncem tümüyle değişti” diyebilir mi ? Diyemez ! Peki cümle sahibinin böyle bir beklentisi olabilir mi ? Olamaz ! Dahası… Cümle sahibi bu cümlenin içeriğine acaba sizin kadar inanıyor muydu ? Tabi ki inanmıyordu !

Peki amaç neydi ? Hayır kitlesi üzerinden evet oylarını sıklaştırmak… Yani kararsız ya da yarı kararlı evetçileri kararlı hale getirmek ! Peki mesajın içeriğiyle mi ? Elbette değil ! Bir soruyla açıklayalım… Kararsız ya da yarı kararlı bir AKP seçmeni Cumhurbaşkanının bu mesajını duyduktan sonra “vay be şimdi ayıldım, şimdi düşüncelerim yerine oturdu kesin evet” diyecek midir sizce ? Cevap olumsuz !

Peki nasıl olacak ta bu mesaj amaca hizmet edecek ? Bu mesajı alan hayır kitlesi, içeriğe odaklanıp yukarıda yazdığım tepkilerle Cumhurbaşkanı ve evet kitlesine karşı (en iyi bildikleri şekliyle sosyal medyada) saldırıya geçecektir. Buna bir yandan muhalefet, diğer yandan hayır kitlesinin sesi olduğuna inanılan muhalif yazarlarla birlikte sosyal medyada inanılmaz bir etkisi olan “yanıltıcı propaganda” aletleri de olağan üstü bir destek verecektir… Durduk yerde hayır kitlesinin kutuplaşıp, aniden kendisine (ve efendisine) karşı saldırıya geçtiğini gören evet oyları… Kararsızlıktan kararlılığa dönüşecektir ! Çünkü… Siyaset bir etki tepki sistemidir !

Oysa bu tür etkileri soğurmanın en iyi yolu şuursuzca tepki göstermemek ve demokratik söylemden ayrılmamaktır… Şöyle… “hayır diyen de evet diyen de biziz ve hiç birimiz öteki değiliz !” Bu duruşu sergileyebilmek amacı köreltmek anlamına gelir…

Bundan sonraki 2 ay mesaj bombardımanına uğrayacağız ! Unutmayın hiçbir şekilde içeriğe değil… Amaca odaklanmanız önemlidir !

Tamamıyla tesadüfen… Bu yazıda toplam 13 adet hayır, 9 adet evet kelimesi kullanılmıştır…

Amacım evet / hayır kampanyasına dalmak değildir…

Şu son cümledekileri de ekleyince 14 hayır / 10 evet oldu ! Yani % 58’e % 42…

Şimdilik !

Bundan sonrası sizin duruşunuzla ilgilidir !

ÖTEKİLEŞMEYİN VE ÖTEKİLEŞTİRMEYİN !

ERDEN ÜÇÜNCÜOĞLU

 
Paylaşmak Zenginliktir

Yorum yapın